Verkiezingsstrijd lijkt gestart in politiek Hardenberg

HARDENBERG – De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026 lijken in de Hardenberg te zijn gestart. Zelfs een dubbeltje kan dan leiden tot pittige discussies.

Deze week besprak de gemeenteraad de perspectiefnota voor volgend jaar. Het is het startdocument voor het komende begrotingsjaar, maar ook de kans voor de politiek om de koers te bepalen. “Er zijn niet veel vragen gesteld”, moest burgemeester (en voorzitter van de gemeenteraad) Maarten Offinga aan het einde van de vergadering constateren. De bijdrage van DOEN’22 deed bij hem zelfs de wenkbrauwen fronsen en hij liet een moment van stilte vallen. De woorden van Erik Volkers waren namelijk geen reflectie op de perspectiefnota, maar eerder een campagnespeech.

Volkers haalde onder meer aan dat wethouders eigenlijk geboren Hardenbergers moeten zijn om het DNA van de gemeente te begrijpen. Het is een verwijzing naar het feit dat twee van de huidige vier wethouders niet in de gemeente wonen. Wethouder Werner ten Kate is een van hen, maar kan de goedkeuring van Volkers wel dragen. Ten Kate is namelijk afkomstig uit Balkbrug en kan menigeen veel leren over de geschiedenis van de omgeving.

PvdA/GroenLinks sprak zelfs enkele keren openlijk over wat er zou veranderen als deze partij volgend jaar wethouders zou mogen leveren. De partij steunde als enige een motie van D66 om de toeristenbelasting te verhogen met 25 eurocent naar 1,30 euro. “De perspectiefnota geeft aan dat wij vanwege onze financiële positie keuzes moeten maken. Wij investeren veel in toerisme. Daar mag wat tegenover staan”, verdedigde de partij de motie. Willekeur, meende CDA. “Je moet naar een breder perspectief kijken.” En dat perspectief met andere vormen van belastingen komt pas later dit jaar aan bod. “Verhoging van de toeristenbelasting besluit je niet zo even. Dat is een zorgvuldig proces met een zorgvuldige afweging”, meende ook VVD.

D66 vond het niet kunnen dat de gemeente al met de toeristische sector over een verhoging van de toeristenbelasting naar 1,20 euro praat, maar dat de gemeenteraad niet geïnformeerd is. Wethouder Ten Kate legde uit dat het de gebruikelijke gang van zaken is, omdat de toeristenbelasting (niet zoals andere belastingen jaarlijks) eens in de vier jaar wordt aangepast. De gemeenteraad heeft daarna altijd het laatste woord en kan een voorstel afwijzen.

“De toeristische sector zit overigens in de maag met die stijging. Volgend jaar stijgt de BTW ook naar 21 procent. Men is bang dat het iets doet met de vakantiebereidheid van de toerist”, waarschuwde de wethouder in de laatste politieke vergadering voor de zomerstop.

Tekst & foto: Wim de Jonge

Gem. Hardenberg

Gerelateerde berichten